БОЖУРИЩЕ ВЕЧЕ ИМА КНИГА ЗА СВОЯТА ИСТОРИЯ

847

На 22.01.2019 г. в големия салон на читалище “Христо Ботев 1934” в гр. Божурище се състоя официалното представяне на книгата  “Кратка история на Божурище” с автор Никола Петров.

Автора на предговора към книгата Румяна Букова

            То беше открито от автора на предговора към книгата Румяна Букова, която изтъкна както родолюбивите и патриотични подбуди на автора, така и основния му принос, а именно извършената от него огромна изследователска и събирателна дейност, проследявайки създаването на Божурище от неговото начало в близо 120-годишен период.

Никола Петров – автора на “Кратка история на Божурище”

            Както и самият автор сподели тази дейност му е отнела близо 2 години, в които се е срещал и разговарял с много хора, сред които възрастни божурчани, бивши културни дейци и спортисти, както и ръководители на предприятия и учреждения, работили през годините на територията на Божурище. Разказа и благодари за съдействието при осигуряване на достъп до Централния държавен архив, до Централния военен архив и до архива на Община Божурище, от където се взети част от сведенията, описани в книгата.

            В резултат на този труд, и в качеството му на очевидец и съвременник на някои от описаните събития, Никола Петров успява да издаде документална книга със значителен илюстративен материал, в която читателят може не просто да се запознае с исторически събития и личности, но и да се изненада, а защо не и да се изпълни с гордост от факти, свързани с Божурище и неговите жители.

            Несъмнено сред интересните събития от времето на зараждане и основаване на селището са построяването на летището и военният конезавод, но повод за гордост са и съществуването на Държавна аеропланна работилница на територията на Божурище, първото гражданското летище в страната или по-малко известният факт, че в Божурище е построено първото волейболно игрище с електрическо осветление в България!

            За всички читатели ще бъде интересно да прочетат за културната история на селището и за личности като Димитър Казаков-Нерон и Петър Русинов, но за по-младите читатели, вярвам ще бъде особено интересно да научат за практикуване на спортове като ракетомоделизъм и авиомоделизъм, които през 70-те и 80 те години на 20 век са донесли не само на Божурище, но и на България световна слава!

В заключение на официалната част, авторът благодари на своите спонсори и сподели с публиката намерението си да използва събраните средства от продажба на книгата за благотворителност и за изработка на паметна плоча, която да бъде поставена на мястото, на което е построена първата къща в Божурище през 1919 г. Какъв по-добър повод за това от 100-годишнината от началото на жилищното застрояване в Божурище, което следва да се отбележи през настоящата 2019 г. По този начин всички граждани ще имат възможността да участват в едно колективно дарение, което ще остане за идните поколения с пожеланието на автора

“да знаят, да помнят и един ден на свой ред да разказват”

Книгата “Кратка история на Божурище” е издадена от издателство “Изток-запад” и може да бъде закупена от книжарницата в Божурище, както и от павилионите за продажба на вестници и списания на “Спетема кафе” на корична цена от 12 лв.

Захарина Петрова-Проданова