Граждански протест срещу тежкотоварния трафик през столичния квартал Толева махала организират жителите й. Към него ще се присъединят и граждани на близкия град Божурище.

Организаторите и хората от квартала искат да привлекат общественото внимание върху все по-задълбочаващия се транспортен проблем.

Над половината от работещите толевчани и божурчани пътуват всеки ден до София. Те използват столичния булевард Европа, който с всеки изминал ден става все по натоварен.
Основна причина е бързо разрастващата се Индустриална зона в Божурище.

От години хората чуват едни и същи обещания – за продължаването на люлинския булевард Царица Йоанна до Индустриалната Зона Божурище, но съвсем скоро ситуацията ще се влоши драматично.

Идните месеци стартира дейността си огромен складово-логистичен хъб. Той ще зарежда със стоки десетки магазини на територията на България и държави от Западните Балкани.

Само за първоначалното зареждане на склада през Божурище и Толева махала ще преминат 3600 тежкотоварни автомобила в посока.

„Тежкотоварни автомобили ще преминават на всеки 4 минути“ – това заяви лично г-жа Барес – Изпълнителен директор на НКИЗ ЕАД на обсъждане с граждани, проведено в читалището в Божурище.

“Всички виждаме, че строителството на 4 километровия път все още не е започнало, а времето за действия изтича.”

Протестиращите искат конкретен график и краен срок за изграждане на така необходимата връзка между Индустриална Зона Божурище и Софийския околовръстен път.

Протестът ще се проведе на 21.06.2018 г. четвъртък от 8 до 9 часа сутринта в района на кръстовището на Магазин Метро 2 на международен път Е80.

Във връзка с протеста е възможно движението през кръстовището да бъде затруднено и да се образува задръстване.

Призоваваме пътуващите да използват обиколен маршрут или да преминат през кръстовището преди началото на протеста.